KAIKKEA KIVAA

KAIKKEA KIVAA

 

 

 

KAIKKEA KIVAA on Leikisti.fi -verkkokaupan aarrearkku.

Näiltä sivuilta löydät tuote-esittelyjä, leikkivinkkejä ja askarteluohjeita. Saat tietoa lapsen kehityksestä, eri ikäkausiin ja kehitysvaiheisiin sopivista leluista ja siitä minkälainen on hyvä lelu. Näiltä sivuilta löydät myös ne ihanimmat lastenlorut ja runot sekä saat kivoja vinkkejä perheen yhteisiin hetkiin.

KAIKKEA KIVAA -sivuilta löytyy tutkittavaa koko perheelle. Sivut eivät ole vielä valmiit. Ne rakentuvat pikkuhiljaa ja uusia sivuja uusine aarteineen ilmestyy sitä mukaa, kun niitä saadaan valmiiksi.

Voit hypätä haluamallesi sivulle vasemmalla olevan valikon kautta. Sivuille tulee myös tulostusmahdollisuus, joten voit tulostaa itseäsi kiinnostavat jutut ja ohjeet ja lueskella niitä silloin kun haluat.

Voit kertoa myös omista ideoistasi sivujen suhteen - mikä sinua kiinnostaisi. Lähetä meille postia ja katsotaan mitä saadaan aikaan.

Meillä on ollut hauskaa näitä sivuja tehdessä - toivottavasti sinäkin viihdyt.

Tervetuloa kylään!


Millainen on hyvä lelu?

 
 
 
 
 
Millainen on hyvä lelu?

Pienen lapsen mielikuvituksella ja luovuudella ei ole rajoja. Kun annat lapsellesi mahdollisuuden luovaan toimintaan ja mielikuvituksen käyttöön, vahvistat lapsesi itseluottamusta ja annat hänen tuntea ylpeyttä omista saavutuksistaan. Lelut antavat mahdollisuuden tähän ja ne rikastuttavat omalta osaltaan lapsen elämää. Monipuoliset leikkimahdollisuudet voi tarjota aivan yksinkertainenkin lelu - toisinaan pelkän lelun pakkauksen kanssa saa aikaan mitä ihmeellisempiä rakennelmia ja seikkailuja.

Hyvää lelua voi käyttää monin tavoin hauskasti ja luovasti. Hyvä lelu edistää lisäksi lapsen kehitystä. Eri ikäkausille on omat lelunsa, jotka opettavat käden ja silmän koordinaatiota, värien ja muotojen tunnistamista, kokoja (suurempi, pienempi, yhtä suuri, pienin, suurin), sijoittelua (yläpuoli, alapuoli, keskiosa, seuraava, päällä, alla, välissä), numeroita (kuinka monta, laskeminen) sekä järjestystä (mikä tulee seuraavaksi). Kaiken kukkuraksi hyvä lelu tukee myös kielellistä kehitystä, sanojen oppimista, yhteyksien oivaltamista ja asioista puhumista ja paljon muuta. Ajattelepa, kuinka pitkälle pääsetkään pelkästään yksinkertaisten rakennuspalikoiden kanssa!

On tietenkin tärkeää pitää lelut puhtaina ja hyvässä kunnossa. Jos käsittelet lastesi tavaroita kunnioittavasti, he oppivat kunnioituksen ja omien tavaroiden tärkeyden. Muista myös poistaa rikkinäiset lelut lelulaatikosta kunnes ne on korjattu. Kotitekoisia leluja täytyy tarkkailla erityisen huolellisesti turvallisuusriskien varalta, sillä niiden turvallisuutta ei ole varmistettu yhtä huolellisesti kuin tehdasvalmisteisten lelujen.

 

 

Muutamia ehdotuksia lelulaatikon varusteluun

 

Lelut, jotka kannustavat lasta todellisen elämän jäljittelyyn

On tärkeää, että lelut kannustavat lasta käyttämään mielikuvitustaan sekä kehittävät hänen luovuuttaan ja sosiaalisia taitojaan. Lelusetit kuten pienoishahmot, keittiölelut, teeastiastot, lääkärilelut ja leikkipuhelimet opettavat lasta ymmärtämään ympäristöään tuomalla sen hänen tasolleen. Siksi myös hyvä valikoima vaatteita pukeutumisleikkeihin on tarpeellinen. Vanhoista verhoista saa hienoja prinsessahameita ja viittoja rohkeille sankareille.

Oheisista linkeistä löydät ne verkkokauppamme tuotteet, jotka soveltuvat tähän ryhmään:

roolileikit

 

 

Ongelmanratkaisuun kannustavat lelut

Muotojen tunnistamiseen ja tavaroiden pinoamiseen perustuvat lelut, palapelit ja varsinkin Legot kehittävät keskittymis- ja ongelmanratkaisutaitoja, joita lapsi tarvitsee koulussa ja koko aikuiselämänsä ajan.

Oheisista linkeistä löydät ne verkkokauppamme tuotteet, jotka soveltuvat tähän ryhmään:

rakennussarjat

muodot, pinoaminen, palapelit

 

Luovuuteen kannustavat lelut

Lapset rakastavat maalien, väriliitujen ja paperin käyttöä. Värityskirjat tarjoavat mahdollisuuden luovuuden ilmaisuun ja puuhakirjojen avulla opetellaan kädentaitoja ja ongelmanratkaisua. Muovailuvaha tarjoaa todella hyvää harjoitusta lapsen mielikuvitukselle ja kädentaidoille. Myös rakennuspalikat ja Legot ovat tärkeitä ja lasten rakastamia leikkikaluja, sillä ne edistävät luovuutta ja loogista ajattelua sekä opettavat samalla pitkäjännitteisyyttä ja ongelmanratkaisutaitoja.

Oheisista linkeistä löydät ne verkkokauppamme tuotteet, jotka soveltuvat tähän ryhmään:

muovailu, maalaaminen ja piirtäminen, puuhakirjat ym.

 

Pallot

Pallo on istumaan oppineen vauvan ja vähän vanhemmankin taaperon suosikkilelu. Pyöritellään palloa toiselta toiselle, opetellaan heittämistä ja vastaanottoa ja pidetään hauskaa.

Kaikenkokoisilla palloilla leikkiminen kehittää lapsen koordinaatiota. Pallopeli on myös mainio sosiaalisen kanssakäymisen muoto, joka antaa lapselle käsityksen voittamisesta, häviämisestä ja vuorottelusta. Hyvä lelun ei todellakaan tarvitse olla monimutkainen!

 

Musiikkilelut

Lapset laulavat, tanssivat ja soittavat mielellään, joten kannattaa hankkia kestävä ja lapsille sopiva cd-soitin sekä laaja valikoima lastenmusiikkia tai lasten musiikki dvd -levyjä. Liikesarjoja kuvaavat laulut ovat erityisen tärkeitä, sillä ne kehittävät koordinaatiota, muistia ja sosiaalisia taitoja. Erinomaisen mahdollisuuden tähän tarjoavat esimerkiksi Fröbelin Palikoiden ihastuttavat leikkilaulu dvd-levyt, joiden mukana lapsi saa leikkiä, tanssia ja laulaa sydämensä kyllyydestä.

Oheisista linkeistä löydät ne verkkokauppamme tuotteet, jotka soveltuvat tähän ryhmään:

musiikkileluja

 

Kirjat

Lapselle ei voi lukea liikaa! Voit lukea kirjoja jo aivan pienellekin vauvalle. Vauva rakastaa ääntäsi, se antaa tutun ja turvallisen tunteen, sillä äänesi vauva oppi tuntemaan ensimmäisenä vatsassa ollessaan. Ota vauva viereesi sängylle, silittele ja kerro loruja tai lue kirjaa. Ei haittaa vaikka vauva ei vielä ymmärräkään sitä mitä luet. Kuulemiensa sanojen avulla lapsi saa kielellisiä valmiuksia ja ne kehittävät lapsen mielikuvitusta. Kaikki tämä luo pohjaa puheen kehittymiselle ja myöhemmin lukutaidolle.

Lapsella tulisi olla mahdollisimman paljon kirjoja ja niiden tulisi olla lapsen ulottuvilla. Vaikka lapsi ei osaisikaan lukea, pelkkä kuvien katsominenkin antaa jo paljon ja synnyttää "innon" lukemiseen ja kirjoihin. On olemassa paljon hyviä kirjoja, jotka on suunnattu juuri tietyn ikäisille lapsille. Vauvoille on selkeästi kuvitettuja kangaskirjoja, taaperoille helppolukuisia pahvikirjoja, jotka kestävät pienenkin käsissä ja vähän suuremmille opettavaisia ja hauskoja kirjoja, joissa on jo ihan oikeat paperiset sivut. Satuja, loruja ja seikkailuja, eläinkirjoja, tietokirjoja ja opettavaisia kirjoja ja ovi uuteen maailmaan avautuu! Mietipä, kuinka paljon lapsesi hyötyykään koulussa siitä, että hänelle on luettu jo aivan pienenä! Mitä valmiuksia siitä saakaan, kuinka helposti ja ennen kaikkea hauskasti!

Kuten lelut, myös kirjat tulee pitää aina hyvässä kunnossa, jotta lapsi oppii kunnioittamaan niitä.

Oheisista linkeistä löydät ne verkkokauppamme tuotteet, jotka soveltuvat tähän ryhmään:

kirjoja vauvoille

harrastuskirjoja ja puuhakirjoja

 

 

Mitä hyvältä lelulta vaaditaan?

Hyvä lelu on:

  • kestävä ja turvallinen
  • tuottaa huvia
  • kiinnostaa lasta
  • kehittää luovuutta ja mielikuvitusta
  • ruokkii uteliaisuutta ja kekseliäisyyttä
  • edistää oppimista
  • on haastava mutta ei turhauttava
  • innostaa käyttämään yhä uudelleen
  • perustuu vuorovaikutukseen lapsen kanssa
  • vastaa kehittyviä tarpeita ja orastavia taitoja

 

Leikisti -verkkokaupasta löydä hyvän valikoiman laadukkaita, ekologisia ja kehittäviä lasten leluja, kirjoja ja askartelutuotteita. Hyvällä ja kestävällä lelulla on mukava leikkiä. Kaikki meillä myytävät lelut on suunniteltu ja tehty leikittäviksi. Vuosikausia kestänyt kehitystyö takaa riemastuttavia leikkihetkiä niin pienille kuin vähän suuremmillekin leikkijöille.

Tervetuloa turvallisten, korkealaatuisten, ekologisten, kehittävien ja ennen kaikkea HAUSKOJEN lelujen verkkokauppaan!

Mielikuvituksellisia leikkihetkiä toivottelee koko lelukaupan väki!

 

 

lähteet:

http://www.fisher-price.com/fi/

Tämän sivun tekstilainauksiin on kysytty lupa. Sinulla ei ole oikeutta jakaa, muunnella, esitellä, julkaista tai valmistella sivuston sisällön pohjalta tehtyjä töitä eikä siirtää tai käyttää millään muulla tavalla sivuston sisältöä ILMAN FISHER-PRICEN JA SEN EMOYHTIÖN MATTELIN KIRJALLISTA LUPAA.

Tekijänoikeudet

Kaikki tällä sivustolla olevat tekstit, kuvat ja tavaramerkit ovat tekijänoikeudella suojattua aineistoa, ellei toisin ilmoiteta, eikä mitään tästä aineistosta saa käyttää ilman asianosaisten lupaa.

Copyright: Lelukauppa Leikisti - www.leikisti.fi

 

 

Lapsen puheen- ja kielenkehityksen tukeminen

 

 

Lapsen puheen- ja kielenkehityksen tukeminen

 

"Lapsi oppii puhumaan omassa kasvuympäristössään. Puheen ja sanojen oppimista tukevat parhaiten lapsen ja aikuisen yhteiset, päivittäin toistuvat vuorovaikutustilanteet lapsen syntymästä lähtien. Näissä tilanteissa on tärkeää molemminpuolinen kiinnostus ja vastavuoroisuus. Vanhempi seuraa lapsen mielenkiinnon kohteita ja jakaa niitä hänen kanssaan. Läheisessä, turvallisessa ja levollisessa ilmapiirissä lapsi voi luottavaisesti opetella uusia taitoja."

- lainaus teoksesta: Vantaan kaupunki/ puheterapia - Lapsen puheen- ja kielenkehityksen tukeminen, opas

 

Vantaan kaupungin puheterapeutit ovat koonneet vanhemmille ja lasten parissa työskenteleville loistavan opasvihkosen lasten puheen- ja kielenkehityksen tukemisesta ja seikoista, joilla vanhemmat voivat edesauttaa lapsen kielellistä kehitystä ja puheen oppimista.

Opasta pääset lukemaan tästä. Ladattava PDF-tiedosto löytyy oheisen linkin kautta avautuvan sivun oikeasta sivupalkista kohdasta "Tietoa lapsen puheterapiasta - Lapsen puheen ja kielen kehityksen tukeminen"

 

Alla olevista linkeistä löydät loruja, runoja, laululeikkejä ym. joita voit lukea lapsellesi ja joita voit käyttää avuiksesi yhteisissä leikkihetkissä.

 

Ihania lapsuusmuistoja ja ikimuistoisia yhteisiä hetkiä toivottelee lelukaupan väki :)

luggage-1799224_640_Loruillen_ja_leikkien               luggage-1799224_640_Laulaa_luritellen

luggage-1799224_640_Piha_ja_sisaeleikkejae_Viner_Hand_16

 

 

 

 

             

Sisä- ja pihaleikkejä

 

 

SISÄLEIKKEJÄ

- leikkivinkkejä kaverisynttäreille ja mukaviin leikkihetkiin

 

Hedelmäsalaatti

Leikkijöille kuiskataan kullekin jokin hedelmä, voidaan kuiskata esim. omenaa, päärynää ja banaania niin moneen kertaan kuin leikkijöitä on. Keskelle jäänyt alkaa huudella esim: "omenat ja päärynät vaihtaa paikkaa" ja kun leikkijät alkavat vaihdella paikkoja, keskelle jäänyt yrittää päästä jollekin paikoista. Ilman paikkaa jäänyt jää keskelle. Jos keskellä huudetaan : "hedelmäsalaatti", kaikki vaihtavat paikkaa.

 

Herra Hulkkonen ei osta mitään uutta

Leikinohjaaja sanoo "Herra Virtanen meni kauppaan. Hän ei ostanut mitään uutta. Mitä hän osti? Hän osti esimerkiksi perunoita". Ohjaajan vieressä istuva sanoo vuorostaan: "Herra Virtanen meni kauppaan ja osti..." Jokainen vuorollaan saa arvailla, mitä herra Virtanen osti ja ohjaaja ratkaisee, kelpaako se. Ideana on, että jokaisessa tavarassa täytyy olla u-kirjain.

 

Ihminen ihmiseen

Leikkijät ottavat oikealla puolella piirissä olevan parikseen. Leikinohjaaja sanoo esim. "Peukalo olkapäähän", jolloin jokaisen on laitettava peukalonsa parin olkapäähän. Jotkut suoritukset edellyttävät ongelmanratkaisutaitoa, jotta kummankin onnistuu tehdä tehtävä yhtä aikaa (esim. kyynärpää polveen). Muutaman ohjeen jälkeen leikinohjaaja sanoo: "Ihminen ihmiseen", jolloin vaihdetaan paria. Se joka jää ilman paria on seuraava ohjeiden antaja. Jos leikkijöitä on tasaparit, viimeiseksi toisensa löytänyt pari on yhdessä ohjeiden antaja.

 

Junatarkastaja

Tuolit asetetaan vierekkäin jonoon kuten junanpenkit. Leikkijät istuvat omille paikoilleen, yksi on junantarkastaja. Hän menee jokaisen luo ja kysyy, minne tämä on matkalla ja katsoo tarkkaan, missä tämä istuu. Tarkastaja poistuu huoneesta ja jotkut leikkijät vaihtavat keskenään paikkaa ja matkustuskohdetta. Tarkastaja palaa ja yrittää keksiä, ketkä ovat vaihtaneet paikkoja.

 

Karjatarha

Jokainen leikkijä nostaa hatusta lapun, jossa on eläimen nimi, esimerkiksi possu, kana, tai hevonen. Kunkin eläimen nimeä on vähintään kolmessa lapussa. Leikkijät eivät näytä lappuaan muille vaan hajaantuvat ympäri huonetta. Tarkoituksena on löytää oman ryhmän jäsenet. Leikkijät eivät saa puhua, vain matkia oman eläimen ääntä. Leikki loppuu, kun kaikki ovat löytäneet omaan ryhmäänsä. Leikkiä voi vaikeuttaa leikkimällä sitä pimeässä huoneessa tai silmät sidottuina.

 

Kivettyneet

Pelinjohtaja jakaa ihmiset kahteen joukkueeseen. Toinen ryhmä seisoo rivissä selkä muihin päin. Toinen ryhmä alkaa esittää yhdessä aluksi päättämäänsä asiaa (esim. kanaa). Ääniä ei saa päästellä. Jossain vaiheessa pelinjohtaja huutaa, että kivettykää! Silloin esiintyjät kivettyvät eli pysähtyvät ja ne, jotka olivat selin esittäjiin kääntyvät ympäri ja arvaavat mitä kivettyneet patsaat esittävät. Jos he eivät arvaa, otetaan uusi kivetys. Jos he arvaavat, joukkueet vaihtavat osia. Eli ne, jotka arvasivat esiintymään jne.

 

Koske keltaista

Leikinvetäjä antaa ohjeen, esim. "Koske keltaista!" Leikkijät etsivät kyseisen värisen kohdan omista vaatteistaan tai muista varusteistaan ja koskettavat sillä toisen leikkijän keltaista kohtaa. Jos jollakin leikkijällä ei ole keltaista, hän voi koskettaa toisen keltaista kädellään. Jos vain yhdellä leikkijöistä on keltaista koskettavat kaikki muut sitä kädellään. Sen jälkeen vetäjä antaa uuden ohjeen.

 

Liikenneleikki

Leikkijöille annetaan esim. seuraavia rooleja: poliisi, autoilija, jalankulkija ja pyöräilijä. Lavastetaan mahdollisimman oikean tuntuinen liikenneleikki, jossa nämä henkilöt esiintyvät. Tehosteena voidaan käyttää nauhoitettua liikenteen melua. Leikin jälkeen voidaan keskustella siitä, miltä tuntui olla missäkin roolissa. Osia vaihdetaan ja leikkiä jatketaan.

 

Metro

Istutaan piirissä, yksi vapaaehtoinen on keskellä. Kaikilla on oma tuoli (myös keskellä olijalla). Tyhjän tuolin vasemmalla puolella istunut aloittaa siirtymällä tyhjään tuoliin. Hänestä seuraava siirtyy "uuteen" tyhjään tuoliin. näin jatketaan. Yritetään liikkua niin nopeasti ettei keskellä olija ehdi tyhjään tuoliin.

 

Mikä eläin?

Leikinohjaaja kiinnittää jokaisen leikkijän selkään lapun, jossa on jonkun eläimen kuva tai nimi. Leikkijä yrittää saada selville, mikä eläin hän on. Hän kyselee toisilta leikkijöiltä kysymyksiä, joihin voi vastata vain "kyllä" tai "ei". Esim. "Onko minulla neljä jalkaa?", "Olenko minä karvainen?", "Asunko viidakossa?" Leikkiä jatketaan kunnes jokainen on saanut selville, mikä eläin hän on.

 

Mitä purkissa on?

Leikkiin valitaan muutamia esineitä, jotka on helppo tuntea äänen perusteella kun niitä ravistellaan peltipurkissa. Leikinohjaaja näyttää ensin kaikki tavarat leikkijöille ja peittää ne. Sitten hän ravistelee yhtä esinettä kerrallaan purkissa ja leikkijät yrittävät tunnistaa sen.

 

Nenäliinan pudotus

Leikinohjaaja pudottaa nenäliinan. Kun nenäliina on ilmassa kaikkien pitää nauraa kovaa. Heti kun nenäliina koskettaa maata, nauru lakkaa. Nenäliinaa voidaan pudottaa muutaman kerran.

 

Nimivisailu

Leikinohjaaja kirjoittaa tunnettujen henkilöiden nimiä paperilappuihin. Hän sanoo etunimen kustakin lapusta ja leikkijät yrittävät keksiä sukunimen. Ensimmäisenä oikean sukunimen keksinyt saa lapun. Eniten lappuja kerännyt voittaa

 

Numeroleikki

Kaikki leikkijät laittavat silmänsä kiinni. Yksi aloittaa sanomalla yksi, joku (kuka tahansa) jatkaa sanomalla kaksi ja taas joku toinen sanoo kolme jne. Mutta jos kaksi henkilöä sanoo yhtä aikaa saman numeron joudutaan leikki aloittamaan alusta eli ykkösestä. Tavoitteena on saada laskettua yhdessä mahdollisimman pitkälle. Seuraavalla kerralla voidaan sitten yrittää rikkoa ennätys.

 

Paisti

Yksi leikkijöistä on paisti ja muut ovat kärpäsiä. Paisti istuu tuolilla silmät sidottuna kädessään joku esine voi hutkia (esim. rullattu sanomalehti). Kärpäset yrittävät tökkiä sormella paistia ilman että paisti onnistuu hutkaisemaan heitä. Se kärpänen johon paisti osuu vaihtuu paistiksi ja paistina olleesta tulee kärpänen.

 

Pullataikina

Leikkijät muodostavat neljän hengen joukkueita. Kussakin ryhmässä on leipuri, joka saa huivin silmiensä eteen. Hänen on sokkona tehtävä runebergintorttuja, laskiaispullia tai omenaleivoksia pullataikinasta, jonka kolme muuta leikkijää muodostavat.

 

Solmu

Tehdään rinki, ojennetaan molemmat kädet ringin keskustaan. Tartutaan joidenkin käsistä. Kuitenkaan viereisen kädestä ei saa ottaa eikä molemmilla käsillä saa ottaa saman kädestä. Sitten kun kaikkien käden ovat kiinni lähdetään selvittämään solmua puikkelehtimalla käsien välistä, yltä ja alta.

 

Sylipallo

Istutaan rinkiin, niin että kaikkien jalat ovat ojennettuina keskelle, varpaat yhdessä. Sitten pistetään pallon jonkun syliin ja lähdetään kierrättämään palloa ringin ympäri. Jos ja kun pallo tippuu syleistä ulkopuolella, niin nostetaan jaloilla. Palloon ei siis saa missään vaiheessa koskea käsin.

 

Tarinan selvittäminen

Valitaan neljä leikkijää, jotka poistuvat huoneesta. Leikinohjaaja lukee jonkin lyhyen tarinan huoneeseen jääneille. Ensimmäinen leikkijä kutsutaan sisään ja leikinohjaaja esittää tarinan käyttämättä puhetta. Leikkijä esittää vuorostaan oman tulkintansa tarinasta ilman puhetta seuraavalle. Esitykset jatkuvat, ja lopuksi verrataan viimeistä tarinaa ensimmäiseen. Leikinohjaaja esittää ja lukee tarinan uudestaan kaikille.

 

Tyyntä ja myrskyä

Leikkijät muodostavat meren, joka vuoroin aaltoilee rauhallisesti, vuoroin myrskyää raivokkaasti. Leikkijät voivat seistä ja liikkua koko vartalollaan tai olla polvillaan ja liikuttaa vain käsiään ja ylävartaloaan

 

Tätä neuvoa tarvitsen kun...

Jokaiselle jaetaan tyhjiä paperilappuja, joihin he kirjoittavat yhden neuvon jokaiselle lapulle. Laput pannaan astiaan tms. paikkaan. Joku aloittaa ja sanoo: "Tätä neuvoa tarvitsen kun... (esim. tiskaan) ja nostaa lapun ja lukee neuvon ääneen. Jatketaan samalla tavalla lappuja kierrättäen.

 

Varvashippa

Tehdään rinki, niin että kaikki ottaa toisiaan käsistä kiinni. Hippaa, kuten tavallisesti, mutta toisen saa otettua kiinni astumalla tämän varpaille.

 

Viisi tuolia oikealle

Leikkijät istuvat piirissä tuoleilla. Leikinohjaaja seisoo piirin keskellä ja sanoo jonkin ominaisuuden, ulkonäköön liittyvän asian tai kokemuksen ja lisäksi liikkumisohjeen, esimerkiksi: "Jos sinulla on vaatteissasi valkoista, siirry istumaan kaksi tuolia vasemmalle". Jos tuoli on varattu, leikkijä istuu tuolissa istuvan syliin. Sylikkäin voi mennä kuinka monta leikkijää tahansa. Jos tyhjiä tuoleja alkaa olla paljon, niitä voidaan leikin kuluessa ottaa pois.

 

lähde: http://www.perinneleikit.fi/

 

 

 

lapset_keskikokoiset

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PIHALEIKKEJÄ

 - mukavaa puuhaa ulkoiluhetkiin

 

10 tikkua laudalla

Peliin tarvitaan vähintään kolme pelaajaa, mutta heitä voi olla kuinka monta tahansa. Lisäksi tarvitaan kymmenen puutikkua sekä lauta ja kivi tai puupalikka laudan alle sen keskelle.

Yksi pelaajista arvotaan etsijäksi. Tikut kerätään laudan matalaan päähän ja astumalla nopeasti laudan toiseen päähän lennätetään ne sikin sokin maahan. Etsijän pitää kerätä kaikki 10 tikkua takaisin laudan päälle, ja tällä välin muut pelaajat menevät piiloon.

Kun etsijä on saanut kaikki tikut takaisin laudan päälle hän huutaa: "Kymmenen tikkua laudalla!" ja alkaa etsiä piilossa olevia. Kun etsijä löytää piilossa olijan, molemmat lähtevät juoksemaan lautaa kohden. Jos etsijä ehtii ensin laudan luokse, koskee hän lautaa ja huutaa löydetyn nimen, jolloin tämä jää vangiksi odottamaan, että muutkin löydetään.

Jos piiloutuja ehtii laudan luokse ensin, potkaisee hän tikut jälleen ilmaan ja juoksee takaisin piiloon. Muut piilossa olevat voivat myös pelastaa jo löydetyt jos ehtivät ennen hakijaa potkaisemaan tikut pois laudalta. Kun kaikki on löydetty, tulee ensimmäisenä löydetystä hakija.

 

Askelnaatta

Leikkijät asettuvat samalle lähtöviivalle ja se, joka on askelnaatta määrää, montako askelta harpataan ja mihin suuntaan. Leikkijät harppaavat määrätyt askeleet ja jäävät paikalleen seisomaan. Askelnaatta harppaa yhden askeleen vähemmän kuin muut leikkijät. Harpattuaan askelnaatta yrittää ylettyä koskettamaan lähinnä itseään olevaa.

Itseään saa yrittää venyttää niin pitkälle kuin pystyy, mutta toisen jalan on pysyttävä maassa. Jos askelnaatta saa kosketettua leikkijää, tästä tulee uusi askelnaatta ja leikki jatkuu siitä, mihin jäätiin. Askelten lajit voidaan leikin alussa sopia: esim. kääpiö-, hiiri-, jättiläisaskelia jne.

 

Hedelmäsalaatti

Leikkijöistä muodostetaan piiri. Yksi leikkijöistä asettuu piirin sisälle, muut piirtävät itselleen oman paikan (ympyrän). Leikkijät nimetään hedelmiksi siten, että joka kolmas (tai neljäs, jos leikkijöitä on useita) on aina samaa hedelmää. Piirissä seisoo siis esim. ananas-banaani-persikka-ananas-banaani-persikka...

Kun keskellä olija sanoo hedelmän nimen esim. "persikka", täytyy kaikkien persikoiden vaihtaa mahdollisimman nopeasti paikkaa keskenään. Keskellä olija yrittää varastaa hedelmän paikan ehtimällä siihen ennen uutta hedelmää. Mikäli tämä onnistuu, muuttuu hän hedelmäksi ja hedelmästä tulee keskellä olija. Jos keskellä olija huutaa "hedelmäsalaatti", tulee kaikkien hedelmien vaihtaa paikkaa.

 

Jänisjahti

Leikkijöistä valitaan kolme jänistä, jotka lähtevät karkuun. Jänikset saavat liikkua ennalta sovitulla alueella. Toiset leikkijät ovat koiria, jotka etsivät jäniksiä. Jänis putoaa pelistä, kun joku takaa-ajaja on nähnyt ja tunnistanut hänet.

 

Liike jatkuu

Leikkijät seisovat piirissä katsoen edellä seisovan selkää. Leikinohjaaja aloittaa liikkeen, jota hänen takanaan seisova matkii ja jatkaa, samoin kolmas, neljäs jne. Heti kun leikinjohtaja huomaa, että liike on kulkenut piirin ympäri, hän tekee uuden liikkeen, jota seuraava matkii. Näin leikki jatkuu aaltona.

 

Lohikäärmeen pyrstö

Mitä useampi leikkijä, sen hauskempaa! Leikkijät menevät jonoon ja tarttuvat edellä olevaa vyötäröstä molemmin käsin. Jonon viimeisenä oleva on lohikäärmeen pyrstö, ja hänen takataskustaan tai vyötäröltään roikkuu huivi tms. Jonon ensimmäisenä oleva yrittää saada pyrstön itselleen. Jonon tulee pysyä koko ajan koossa. Kun ensimmäisenä oleva saa pyrstön napatuksi, pääsee hän pyrstöksi. Jonossa toisena oleva alkaa tavoitella pyrstöä seuraavaksi.

 

Muorin torimatka

Yksi leikkijöistä on muori ja muut lapsia. Muori seisoo lasten edessä ja sanoo lähtevänsä torille. Lapset tahtovat torille mukaan, mutta muori keksii erilaisia esteitä. Lopulta muori suostuu ottamaan lapset mukaan. Muori lähtee kulkemaan lapset perässään.

Joku lapsista huutaa KRAKS, jolloin kaikki pysähtyvät ja muori kysyy "Mikä se oli?" Lapset keksivät esimerkiksi, että oksa katkesi. Jatketaan kävelyä ja taas joku lapsista sanoo KRAKS. Muori kysyy ja lapset keksivät taas jotain syyksi.

Kolmannella kerralla kun joku lapsista sanoo KRAKS ja muori kysyy "Mikä se oli?", lapset vastaavat "Muorin hame repesi." Tällöin lapset juoksevat takaisin kotiviivalle ja muori koettaa saada jonkun kiinni. Kiinni saadusta tulee muori ja leikki alkaa alusta

 

Nenähippa

Yksi leikkijöistä valitaan hipaksi. Päätetään leikkialueen koosta, jotta kaikki leikkijät tietävät, mihin asti saa juosta. Hippa vaihtuu hipan koskettaessa jotain leikkijää. Hippa ei kuitenkaan saa koskettaa sellaista, joka seisoo yhdellä jalalla ja pitää nenästään kiinni. Tässä asennossa ei saa olla kauaa, vaan on lähdettävä juoksemaan mahdollisimman pian.

 

Neppis

Neppis, toiselta nimeltään neppaus, on varsinkin poikien suosiossa oleva hiekkalaatikolla pelattava kilpa-ajo. Virallinen neppiauto on muovirunkoinen vanhan kilpa-auton mallinen leikkiauto. Neppistä voi kuitenkin pelata aivan hyvin millä tahansa pikkuautoilla.

Neppistä pelataan hiekkaan tehdyllä radalla. Rata on yleensä noin kengänpohjan levyinen. Radan voi vetää hiekkaan kengänpohjalla ja haluttaessa ehostaa sitä lapiolla. Rataan voi rakentaa hyppyreitä, kuoppia ja muita esteitä lisäjännitystä luomaan. Neppaajat asettavat kukin autonsa lähtöviivalle ja kukin "neppaa" autoansa 3 kertaa vuorotellen. Nuorin pelaajista aloittaa.

Neppaaminen tapahtuu koukistetun etusormen syrjällä. Jos auto lentää ulos radalta tai jos se päätyy katolleen ("kelli"), joutuu sen palauttamaan takaisin sinne mistä kyseinen neppi alkoi. Jos auto päätyy kyljelleen ("puolikelli"), se siirretään kyseisen nepin lähtöpisteen ja päätepisteen puoleen väliin. Se pelaajista, jonka auto saapuu ensimmäisenä maaliin, voittaa. Sitten ei muuta kuin uutta rataa suunnittelemaan.

Nämä säännöt eivät pyri olemaan mitenkään "viralliset", koska pelistä on varmaan melkein yhtä monta variaatiota, kun on hiekkalaatikoitakin. Näillä säännöillä on kuitenkin ainakin meidän hiekkalaatikolla kilpailtu menestyksekkäästi.

 

Paha kuningas

Leikkijöistä valitaan paha kuningas, joka menee kuninkaan viivalle. Muut leikkijät menevät ensin kotiviivalle keksimään kuninkaan kysymyksiin vastaukset ja siirtyvät sitten kyselyviivalle.

Leikkijät sanovat "Hyvää päivää paha kuningas!" Kuningas vastaa: "Hyvää päivää kiltit lapset! Mistä te tulette?"Lapset vastaavat sen, mitä ovat sopineet. Kuningas kysyy "Mitä te syötte ja mitä te juotte?" Lapset vastaavat, mitä ovat sopineet.

Kuningas kysyy "Mitä te osaatte tehdä?" Leikkijät jäljittelevät liikkein aiemmin sovittua työtä. Kuningas yrittää arvata, mitä työtä he tekevät. Kun hän arvaa oikein, lähtevät leikkijät juoksemaan kotiviivalle. Ne, jotka kuningas saa koskettamalla kiinni, tulevat kuninkaan avustajiksi. Leikki alkaa alusta, kunnes kaikista on tullut kuninkaan avustajia.

 

Parinmetsästys

Muodostetaan kaksi piiriä: sisäpiiri ja ulkopiiri. Leikkijät ovat piireissä pareittain (ja vastakkain): toinen sisäpiirissä ja toinen ulkopiirissä. Leikinjohtaja on piirien ulkopuolella ja antaa leikkijöille merkin lähteä liikkeelle.

Ulkopiiriläiset kulkevat myötäpäivään ja sisäpiiriläiset vastapäivään. Pelinjohtajan merkistä (esim. taputus, pillinvihellys) parien tulee etsiä toisensa mahdollisimman nopeasti. Saatuaan toisiaan käsistä kiinni, he menevät kyykkyyn. Viimeisenä parinsa löytäneet putoavat pelistä. Peli jatkuu aina siihen saakka, kun jäljellä on enää yksi pari. Suunnanvaihdot on hyvä tehdä aina parin löydön jälkeen, jotta ei pää ole aivan pyörällä.

 

Peili

Vedetään maahan pitkä viiva noin 20 askeleen päähän seinästä. Valitaan yksi pelaajista "peiliksi". Peili asettuu seinän viereen ja loput pelaajat viivan taakse.

Peili kääntyy selkä selin muihin pelaajiin. Silloin kun peili on kääntyneenä seinään päin, eikä näe muita pelaajia, saavat he liikkua kohti seinää. Aina kun peili kääntyy pelaajia kohti, pitää pysähtyä mahdollisimman nopeasti. Jos peili näkee jonkun liikkuvan, huutaa hän tämän pelaajan nimen.

Nähdyksi tulleen pitää palata takaisin lähtöviivalla ja aloittaa alusta. Pelin voittaa se, joka pääsee peilin huomaamatta ensimmäisenä koskemaan seinää. Voittaja saa toimia seuraavan kierroksen peilinä.

 

Polttopallo

Leikkialueelle piirretään iso ympyrä. Leikkijät seisovat ympyrässä ja yksi leikkijöistä seisoo polttajana ympyrän ulkopuolella. Polttaja yrittää pallolla osua ympyrän sisällä olevia polven alapuolelle. Polttaja ei saa astua ympyrän sisään. Ne, joihin osuu joutuvat myös polttajiksi. Viimeiseksi ympyrään jäänyt on voittaja.

 

Purkkis

Tähän leikkiin tarvitaan monta pelaajaa. Pelialueen rajat on hyvä määritellä. Yksi leikkijöistä on etsijä. Pallo laitetaan keskelle nurmikkoa ja joku potkaisee sen mahdollisimman kauas.

Etsijä hakee pallon ja muut menevät piiloon. Kun etsijä on tuonut pallon entiselle paikalleen hän huutaa "Purkki kotona!" ja alkaa etsiä toisia pelaajia. Aina, kun etsijä näkee jonkun, hän juoksee pallon luo ja huutaa esim. "Jaana purkissa!"

Toiset pelaajat voivat yrittää pelastaa kiinnijääneen siten, että he juoksevat pallon luokse etsijän huomaamatta ja potkaisevat pallon uudelleen. Tällöin kaikki kiinnijääneet pelastuvat ja etsijä joutuu alkamaan etsimisen alusta. Kun etsijä on löytänyt kaikki, ensimmäisenä löydetystä tulee seuraava etsijä.

 

Puuhippa

Jokainen leikkijä valitsee itselleen puun, jossa asuu. Yksi leikkijöistä on ilman puuta. Kun hän huutaa: "Talo palaa, pakko vaihtaa", täytyy kaikkien leikkijöiden vaihtaa puuta. Ilman puuta ollut leikkijä yrittää samalla saada itselleen puun. Se, joka jää ilman puuta, jää uudeksi huutajaksi.

 

Tervapata

Maahan piirretyn ympyrän kehälle piirretään jokaiselle leikkijälle oma puoliympyrän muotoinen paikka. Yhdestä leikkijästä tulee kiertäjä ja muut asettuvat ympyrän kehälle omiin paikkoihinsa.

Kiertäjä kulkee leikkijöiden takaa kepin/kävyn/tikun kanssa ja pudottaa sen mahdollisimman huomaamattomasti jonkun leikkijän kohdalle tämän taakse. Kepin tms. taakseen saanut leikkijä nappaa sen ja lähtee juoksemaan vastakkaiseen suuntaan kuin kiertäjä. Molemmat yrittävät päästä tyhjäksi jääneeseen paikkaan.

Se, joka EI ehdi ensimmäisenä perille, jatkaa kiertäjänä. Ympyrän keskelle on piirretty myös pienempi ympyrä eli tervapata, sinne joutuu, jos ei huomaa keppiä sillä aikaa, kun kiertäjä on tehnyt kepin jätön jälkeen kokonaisen kierroksen. Tervapadasta pääsee pois, kun seuraava leikkijä joutuu sinne tai miten erikseen sovitaan.

 

Viimeinen pari uunista ulos

Leikkipaikaksi valitaan tasainen alue. Leikkijät seisovat pareittain. Pariton leikkijä seisoo jonon edessä selin toisiin ja huutaa "Viimeinen pari uunista ulos!" Silloin viimeisenä olevat lähtevät juoksemaan omaa puoltaan eteenpäin tavoittaakseen parinsa.

Edessä ollut pariton yrittää saada kiinni toisen juoksijoista. Jos hän onnistuu ennen kuin takaa-ajettavat ehtivät koskettaa toisiaan, heistä tulee uusi pari jonon etupäähän. Yksin jäänyt juoksija on vuorostaan huutaja.

 

Värit

Valitaan yksi leikkijä johtajaksi. Muut leikkijät menevät sovitun matkan päähän johtajasta. Johtaja sanoo jonkun värin ja askelmäärän. Kaikki joilla on vaatteissaan mainittua väriä, saavat lähestyä johtajaa sanotun askelmäärän verran.

Johtaja voi myös keksiä hauskoja askel-tapoja kuten karhun askel jolloin leikkijät ottavat oikein suuren harppauksen tai tipun askel jolloin leikkijät ottavat aivan pikkuisia askeleita. Katsotaan kuka ensimmäisenä pääsee johtajan luokse. Sitten vaihdetaan johtajaa.

 

lähde: http://www.perinneleikit.fi/

 

 

Ikärajat

 

 

 

 

TIETOA IKÄRAJOISTA

 

Ikäraja on varoitus elokuvan, televisio-ohjelman tai digitaalisen pelin mahdollisesta haitallisuudesta lapselle.

Elokuvat, televisio-ohjelmat ja digitaaliset pelit merkitään ikärajalla ja sisältösymbolilla. Merkki kertoo minkälaisten lapsille haitallisten sisältöjen vuoksi ohjelmalla on ikäraja.

Ikärajat eivät ole suosituksia tietyn ikäisille. Kaikille sallittu ohjelma ei siis tarkoita lastenohjelmaa, vaan että ohjelmassa ei ole lapsille haitallista väkivaltaa, seksiä, ahdistavuutta tai päihteidenkäyttöä.

Kaikissa ohjelmissa ei ole ikäraja- ja sisältömerkintää. Esimerkiksi opetus-, sivistys-, kulttuuri-, musiikki-, urheilu-, visailu-, harrastus-, keskustelu-, ajankohtais- ja uutisohjelmia ei luokitella, joten niissä ei ole merkintöjäkään.Uusi ikärajamerkintä on siis aina osoitus siitä, että ohjelman haitallisuus on arvioitu.

 

ikarajat010112.img_assist_custom-423x261 

 

 

Kuinka huoltajan tulisi suhtautua ikärajoihin?

Kuvaohjelmalaki, johon ikärajat perustuvat on luonteeltaan lastensuojelulaki. Sen tarkoitus on suojella lapsia ohjelmien ja pelien mahdollisilta haitallisilta vaikutuksilta. Lapsen kyky ymmärtää ja tulkita mediaa on riippuvainen sekä emotionaalisista että kognitiivisista taidoista, jotka kehittyvät iän myötä. Niissä voi olla suuriakin yksilöllisiä eroja, joten haitallisuusarviointien perusteena käytetään ns. "normikehitystä".

Faktan ja fiktion erottelukyky on perusedellytys sille, että voi ottaa etäisyyttä liian pelottaviin mediasisältöihin. Se kehittyy alle kouluikäisillä lapsilla vähitellen. Ala-asteikäisillä on jo enemmän kykyä arvioida ja kyseenalaistaa erilaisia mediasisältöjä, eritellä esimerkiksi syy- ja seuraussuhteita ja arvioida sitä, mikä on oikein ja väärin. Nuoruusikää lähestyttäessä korostuu tarve saada voimakkaita tunnekokemuksia ja jännitystä, mutta oman sietokyvyn rajat yliarvioidaan helposti. Erilaisia mediasankareita ihaillaan ja käytetään myös oman identiteetin rakennuspalikoina.

 

symbolit.img_assist_custom-423x234

 

 

Kuka antaa ohjelmille ikärajat?

Vuoden 2012 alusta ikärajaluokittelu siirtyy pääosin media-alalla työskenteleville itsenäisille kuvaohjelmaluokittelijoille. Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus kouluttaa luokittelijat ja valvoo heidän toimintaansa. Myös Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus voi edelleen luokitella ohjelmia.

Mitä jos ikäraja on mielestäni väärä?

Tämän sivun kautta löydät ne tahot, joille voit antaa palautetta mediaa koskevissa kysymyksissä. Valitse oheisen linkin sivulta, mistä aiheesta haluat antaa palautetta. http://www.meku.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=24&Itemid=283&lang=fi

 

 

 

PELIEN IKÄRAJAT

 

Kaikki pelit eivät sovi lapsille. Digitaalisten pelien koteloissa on ikämerkinnän lisäksi oltava myös pelin sisältöä kuvaavia merkintöjä.

Joissain peleissä oleva väkivalta, seksi, kauhu tai päihteiden käyttö on haitallisa lapsen kehitykselle, siksi pelikotelossa on merkintä myös pelin sisällöstä.

Pelien käsuositukset ja -rajat perustuvat pelien haitallisuuteen, eivät niiden tekniseen vaikeuteen. Alle 18-vuotiailta kiellettyä peliä ei saa luovuttaa alaikäiselle.

 

Pelien_ikaerajat 

 

Suurimmat tietokone- ja konsolipelien valmistajat ovat sitoutuneet käyttämään peleissään yleiseurooppalaista PEGI-merkintää. Merkintä on kuitenkin vapaaehtoinen, maksullinen järjestelmä, minkä takia se ei Suomessa ole ainoa merkintäjärjestelmä. Jos pelissä ei ole yleiseurooppalaista merkintää, on siinä oltava kotimainen merkintä.

PEGI on lyhenne sanoista Pan European Game Information - yleiseurooppalainen pelitieto. Se auttaa vanhempia tekemään tietoon perustuvia päätöksiä, kun he ostavat lapsilleen tietokone- tai konsolipelejä.

 

 

Mitä merkinnät tarkoittavat?

PEGI-merkintä, joka tarkoittaa ikärajaa 3, 7, 12, 16 tai 18, esitetään pakkauksen etu- ja takakannessa. Merkintä antaa luotettavaa tietoa pelin sisällön soveltuvuudesta alaikäisille. Luokitus ei kerro pelin vaikeudesta tai sen pelaamiseen tarvittavista taidoista.

 

320PEGI 3

Tämän luokituksen mukaisten pelien sisällön katsotaan soveltuvan kaikenikäisille. Väkivaltaa voi esiintyä vähän komiikan yhteydessä (esimerkiksi Väiski Vemmelsäären tai Tomin ja Jerryn kaltaisten piirroshahmojen käyttämä väkivalta). Lapsi ei saa pystyä yhdistämään piirroshahmoa elävään henkilöön, vaan pelin on oltava täysin kuvitteellinen. Peli ei saa sisältää mitään ääniä tai kuvia, jotka saattavat herättää pelkoa tai kauhua nuorissa lapsissa. Pelissä ei saa käyttää kirosanoja.

 

 

321PEGI 7

Tähän luokkaan kuuluvat kaikki pelit, joille muuten annettaisiin luokitus 3 mutta joissa on kohtauksia tai ääniä, jotka saattavat olla pelottavia.

 

 

 

322PEGI 12

Tämän ikäryhmän videopeleissä voidaan esittää hieman todentuntuisempaa väkivaltaa, joka kohdistuu kuvitteellisiin hahmoihin, ja/tai epätodellista väkivaltaa, joka kohdistuu ihmisiltä näyttäviin hahmoihin tai tunnistettaviin eläimiin. Videopeleissä voi olla hieman enemmän alastomuutta. Kiroilun on oltava lievää eikä se saa sisältää seksuaalista sanastoa

 

 

323PEGI 16

Tätä luokitusta sovelletaan, kun väkivalta (tai seksuaalinen toiminta) esitetään tavalla, joka näyttää samalta kuin tosielämässä. Tämän ikäryhmän nuorten oletetaan jo pystyvän käsittelemään voimakkaampaa kiroilua sekä tupakoinnin, huumeidenkäytön ja rikollisuuden esittämistä.

 

 

324PEGI 18

Täysi-ikäisyyden luokitusmerkintää käytetään, kun pelissä esitetty väkivalta on luonteeltaan törkeää ja/tai tietyntyyppistä. Törkeää väkivaltaa on vaikea määritellä, sillä näkemykset voivat monesti olla hyvin erilaisia, mutta yleisesti katsoen se voidaan määritellä väkivallaksi, joka herättää katsojassa vastenmielisyyttä.

 

 

 

 

Pelien sisältösymbolit

Pakkauksen kyljessä esitettävät sisältösymbolit kertovat tärkeimmät syyt, joiden takia peli on saanut tietyn luokituksen. Sisältösymboleja on kahdeksan: väkivalta, kiroilu, kauhu, huumeet, seksi, syrjintä, uhkapeli ja verkkopeli.

 

 

308Kiroilu

Peli sisältää voimakasta kielenkäyttöä

 

 

311Syrjintä

Peli sisältää syrjintää tai syrjintään rohkaisevaa materiaalia

 

 

313Huumeet

Peli sisältää viittauksia huumeiden käyttöön tai huumeiden käyttöä

 

 

309Kauhu

Peli voi herättää pelkoa tai kauhua pienissä lapsissa

 

 

312Uhkapeli

Peli rohkaisee pelaamaan uhkapeliä tai opettaa uhkapelin pelaamista

 

 

310Seksi

Peli sisältää alastomuutta ja/tai seksuaalista materiaalia ja/tai viittauksia seksiin

 

 

307Väkivalta

Peli sisältää väkivaltaa

 

 

314Online

Peliä voi pelata verkossa

 

 

Kun haluat tietää, mikä luokitus jollekin tietylle pelille on annettu, löydät tiedon helposti PEGI-tietokannasta. Tietokannassa näkyy sekä symboli että kuvailutermit, jotka liittyvät valitsemaasi peliin. PEGI-tietokanta sisältää tällä hetkellä kaikki pelit, jotka on luokiteltu 3.1.2003 toimintansa aloittaneessa PEGI-järjestelmässä.

Linkki PEGI:n peliluokitustietokantaan on tässä: http://www.pegi.info/fi/index/id/541

 

 

Tällä sivulla olevat tekstit ovat lainauksia Ikärajat.fi -esitteestä sekä  PEG infon ja MEKU:n internetsivuilta.

MEKU eli Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus on Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen uusi virasto, jonka tehtäviä ovat mediakasvatuksen edistäminen sekä kuvaohjelmien tarjoamisen valvonta. MEKU toimii asiantuntijana lasten mediaympäristön kehityksessä, edistää alaan liittyvää tutkimusta ja seuraa alan kansainvälistä kehitystä sekä tiedottaa lapsia ja mediaa koskevista asioista.

 

Lisää tietoa ohjelmien ja pelien ikärajoista, lasten ja nuorten mediakasvatuksesta, lasten internetin ja matkapuhelinten käytöstä löydät tästä MEKU:n linkistä. http://www.meku.fi/index.php?lang=fi

sekä PEG infon nettisivuilta, osoitteesta: http://www.pegi.info/fi/index/id/201/

 

pegi_logo.img_assist_custom-100x41
mekulogo

 

 

Leivo lasten kanssa

 

 

Onko mitään ihanampaa kuin upottaa pienet kädet taikinaan! Nuolaista sormia ja rapsia taikinakulho. Tehdä ihan itse. Sotkua tulee, mutta voi Luoja, kun on hauskaa! Alta löydät herkullisia reseptejä yhteisiin leivontahetkiin ja kodin tuoksutteluun :) Tekemällä oppii ja kun on hauskaa, tulee se into! Jauhot pöllyämään!

                                                                             Lapsilla_testattu_HARMAA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LELUKAUPAN TÄDIN PIPARKAKKUOHJE - MAAILMANKAIKKEUDEN PARHAAT PIPARKAKUT

 

1,5 dl siirappia
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl maustepippuria (jep, pippuria, usko pois hyvä tulee)
200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
1 dl kermaa (sitä kahviin laitettavaa, ei vispi)
2 tl soodaa
8 dl vehnäjauhoja

 

toimi näin:
1. Kiehauta siirappi ja mausteet, anna jäähtyä.
2. Vaahdota voi/ margariini ja sokeri.
3. Lisää voi/ margariini sokerivaahtoon siirappi, mausteseos ja kerma.
4. Siivilöi sooda-vehnäjauhoseos joukkoon.
5. Sekoita taikina tasaiseksi, anna jähmettyä viileässä seuraavaan päivään.
6. Ota taikinasta osa kerrallaan ja kauli se jauhojen avulla ohueksi levyksi. Laita loppu taikina takaisin viileään.
7. Ota levystä piparimuotilla pipareita ja pane ne pellille leivinpaperin päälle.
8. Paista 200 asteisessa uunissa noin 6-10 minuuttia (riippuu uunista, kurkista välillä uuniin, etteivät piparit pala).
 
Säilyvät jääkaapin viileäkaapissa kauan ja maku on maaginen. Voi myös pakastaa.
Nam, sanoo meidän muksut :)

 

 

Lapsiperheiden ehdoton suosikki, myyjäisten ykköshitti:

MOKKAPALAT


3 kananmunaa
3 dl sokeria
200 g sulatettua voita
2 dl maitoa
5 dl vehnäjauhoja
3 tl valiljasokeria
3 tl leivinjauhetta
3 rkl kakaojauhetta

kuorrutus:
4 dl tomusokeria
5 rkl sulatettua voita
muutama rkl vahvaa kahvia
1 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria

kuorrutteen päälle: nonparelleja tai strösseleitä tai suklaarouhetta

toimi näin:
1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet varovasti sekoittaen muna-sokerivaahtoon lisäten välillä maitoa.
3. Lisää sula rasva.
4. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä.
5. Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset keskenään sekaisin.
6. Levitä kuorrutus jäähtyneiden mokkapalojen pinnalle ja ripottele päälle nonparelleja, strösseleitä tai sukalarouhetta.
7. Anna jähmettyä viileässä, leikkaa sopivan kokoisiksi paloiksi. Nauti.

 

 

MARS - RIISIMUROMAKEISET

(n. 90 kpl karamellivuokiin tehtynä, 30-40 kpl muffinsivuokiin tehtynä)

75 g leivontamargariinia tai voita
6 Mars -suklaapatukkaa
7 - 9 dl riisimuroja
 
toimi näin:
1. Mittaa kattilaan rasva ja suklaapatukat.
2. Sulata miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen.
3. Lisää joukkoon riisimurot ja sekoita tasaiseksi.
4. Jaa seos kahta lusikkaa apuna käyttäen karamelli- tai muffinsivuokiin.
5. Nosta hetkeksi kylmään jähmettymään.
 
Säilytä viileässä! Loistavaa lastenkutsu tarjottavaa, ihania jouluna!
 
 
 
 

Retkieväiden ykkönen - TIKKUPULLAT


3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria
2 tl leivinjauhetta tai 1 tl kuivahiivaa
1/2 tl kardemummaa
1 1/2 dl maitoa
sormenpaksuisia pitkiä puutikkuja paistamiseen
 
toimi näin:
1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
2. Lisää joukkoon maito. Voit maustaa taikinan kardemummalla.
3. Leivo taikinasta noin 20 cm mittaisia, sormenpaksuisia pötköjä.
4. Kierrä pötkö paksun puutikun ympäri siten, että päät jäävät kierteen sisään - silloin pulla pysyy tikussa paistamisen ajan. Tee kierrokset niin harvaan, että pullalla on tilaa kohota paistuessaan.
5. Paista pulla riittävän etäällä liekeistä, ettei taikina pala.
6. Pulla kypsyy 15-20 minuutissa. Pulla on kypsä, kun se irtoaa tikusta helposti.
7. Nauti tikkupulla mansikkahillon kera.
 
 
 
Näillä alkuun. Lisäilemme reseptejä pikkuhiljaa lisää. Kurkista aina silloin tällöin, löytyisikö teille jotain uutta leivottavaa :)
 

Powered by Powered by